Mithridatum – Harrowing [Full Length, 2023]

0

Saya mengambil masa yang cukup lama untuk menghadam debut album band Dissonant Black/Death Metal AS/Itali ini yang bernama Mithridatum. Debut yang berjudul Harrowing ini menampilkan bekas ahli-ahli band Abhorrent dan The Faceless yang diterbitkan melalui Willowtip Records pada Fberuari 2023. Anyway, kenapa saya mengambil masa yang lama nak mendengar Harrowing?

Samalah seperti Ad Nauseam dan Ulcerate, album Mithridatum ini mencabar kefahaman pendengar, jelasnya borderline hyper-technical atau sekadar berbunyi macam band tengah jamming-tune gitar-random riffs.

Jawapan TL;DR saya adalah complexity dan technicality yang ditampilkan membuatkan saya sedikit berhati-hati untuk menilai Harrowing. Kepada yang maklum dengan stail Dissonant Metal, ia adalah sub-genre yang mencabar melalui permainan yang odd (kepada yang tak familiar), melangkaui traditional structure Death Metal, dan memeningkan. Samalah seperti Ad Nauseam dan Ulcerate, album Mithridatum ini mencabar kefahaman pendengar, jelasnya borderline hyper-technical atau sekadar berbunyi macam band tengah jamming-tune gitar-random riffs.

Mithridatum menjadikan saya disoriented dengan permainan gitar yang intrusive dan randomly bertukar-tukar, in a good way.

Pada saya, Harrowing menghidangkan Dissonant Metal yang wicked melalui riffs membangkitkan perasaan uneasy dan hopelessness. Permainan gitar yang nasty ini diiiringi pula permainan dram yang bervariasi dan mencabar mengingatkan saya kepada drummer Ulcerate. Essentially, permainan dram dalam Harrowing (yang dimainkan oleh gitaris/bassist) terasa seperti improvised along the way yang sering bertukar-tukar secara rawak tapi sedap didengar. Seperti band-band Dissonant Metal lain yang selalu dengar, Mithridatum menjadikan saya disoriented dengan permainan gitar yang intrusive dan randomly bertukar-tukar, in a good way. The whole album feels like a massive clash of sound tetapi jika didengar betul-betul semuanya dijalin baik. Komen saya cuma setiap trek terasa terlalu lama. Sudahlah stail sebegini memang terkenal dengan riffs dan melodies merayau, tapi dibuatnya panjang berjela pulak boleh jadi pening nanti. Untuk sebuah debut, Harrowing adalah effort yang not bad. Mungkin kena dial down excitement nak tulis lagu panjang-panjang lah.

Harrowing kini terdapat dalam format CD, piring hitam dan muat turun digital.

FFO: Ulcerate, Ad Nauseam, Deathspell Omega, Gorguts, Dodecahedron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected