King Vanta Black – Hati Besi [Single, 2022]

0

Saya cukup teruja dengan single sulung daripada King Vanta Black. Berjudul Hati Besi, terbitan ini menyajikan Melodic Hard Rock/Heavy Metal yang lazat dan nostalgic dimainkan oleh pemuzik generasi baharu. Pemuzik duo dari Kuala Lumpur ini jelas berpengaruhkan Dokken, Journey, Toto, Whitesnake dan Dream Theatre dan diterjemahkan dalam single sulung mereka ini.

Penulisan lagu dan execution yang cemerlang boleh bikin mana-mana pendengar Rock/Heavy Metal 80-an jadi terangguk-angguk dan berdansa kegembiraan semestinya.

Single Hati Besi ini bagaikan sebuah lagu yang ditulis pada era Heavy Metal popular di Malaysia di dekad 80-an, dan juga instantly mengingatkan saya kepada band-band revival Heavy Metal yang aktif pada sekitar 2009 (kalau anda ingat Revenge dan Firasah antaranya), music-wise. Dengan permainan gitar dan solo yang bermelodik lagi hardhitting seakan datang dari dekad 80-an, dram yang cukup groove dan thunderous, bass yang jelas dan mewarnai tekstur lagu ini, vokal yang powerful dan tinggi (tapi tak annoying) dengan kawalan cemerlang serta selitan keyboard berperisa Rock zaman-zaman dulu. Penulisan lagu dan execution yang cemerlang boleh bikin mana-mana pendengar Rock/Heavy Metal 80-an jadi terangguk-angguk dan berdansa kegembiraan semestinya. Dan saya fikir single ini juga berpotensi untuk mempunyai mainstream appeal dengan anthemic stylenya selain vokal yang distinctive (for some reason, kalau Rock mainstream mesti nak tengok siapa boleh teran suara paling tinggi).

Saya tak pasti jika band-band revival Heavy Metal tempatan kita masih ada lagi, tapi kalau ada yang layak untuk carry the torch, it’s definitely King Vanta Black.

Paling penting King Vanta Black bukan sekadar nak jadi seperti band-band yang mereka ambil inspirasi, tetapi jugak live and breathe the spirit luar dalam, daripada muzik hinggalah kepada cover artwork. Saya tak pasti jika band-band revival Heavy Metal tempatan kita masih ada lagi, tapi kalau ada yang layak untuk carry the torch, it’s definitely King Vanta Black. Saya agak teruja untuk menanti keluaran mereka yang seterusnya dan melihat growth band ini.

Hati Besi kini terdapat dalam format strim digital.

FFO: Dokken, Journey, Toto, Whitesnake, Dream Theatre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected