Drown in the Abyss – Rising from the Tides [Single, 2020]

0

Apa yang lebih bagus daripada muzik Deathcore? Jawapannya, Symphonic Deathcore yang layered dan bertekstur mantap, seperti Drwon in the Abyss, unit Deathcore berasal dari Kanada yang telah mengeluarkan single ‘Rising from the Tides’. Single ini dipetik daripada album penuh mereka yang akan keluar pada tahun ini.

Apa yang membuat saya tertarik untuk mendengar (sehingga habis) single ini adalah disebabkan kehadiran arrangement symphony yang extensive dan massive mengimbangi intensity Deathcore yang tahap pecah muka. Dengan elemen symphonic ini, Rising from the Tides membawa elemen horror yang epic dan glorious. Ini bukan sekadar cheap keyboard dengan patch effect yang murah, sebaliknya terasa bersusun lapisannnya memastikan ia bukan sekadar memenuhkan sound. Sekali dengar rasa macam dengar Abigail Williams circa album In the Shadow of a Thousand Suns dan Fleshgod Apocalypse. Bercakap tentang elemen Deathcore pulak, vokal yang variety antara low grunt dengan high shriek sebenarnya mengimbangi elemen horror daripada bunyian symphonic. Terasa la vokalis bekerja keras menjerit bagai pecah tekak, lepas tu mirip Zid Purbawara pulak tu. Saya juga tertarik dengan sound gitar mereka yang crunchy, percussive namun selamba boleh switch menjadi melodik tanpa sebarang rasa yang awkward. Sedap betul bila gitar mula melayan feel melodic lagi melankolik padahal sebelumnya berdentum bagai nak rak. Piano di penghujung lagu pula mengingatkan saya posting pimp-up muzik Deathcore oleh Misstiq yang gemar menambah layering symphony menjadikannya grand dan glorious, haha!

Single ini pada saya memberi indication yang album penuh mereka mungkin kaya dengan elemen sebegini. I mean, they should. It’s really good. Jika anda suka Deathcore tapi dah beralih kepada yang lebih sofistikated, bawa-bawalah dengar mereka ni.

Rising from the Tides kini terdapat dalam format streaming.

FFO: Shadow of Intent, Lorna Shore, Signs of the Swarm, Thy Art is Murder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected