Voland – III:  Царепоклонство – Il culto degli Zar [EP, 2021]

0

Unit Symphonic/Folk Black Itali, Voland baru-baru ini mengeluarkan EP terkini mereka yang berjudul III:  Царепоклонство – Il culto degli Zar (diterjemah sebagai Kultus Tsar) menampilkan tema Tsar (panggilan untuk Raja di Rusia) yang dikagumi (sehingga tahap didewa-dewakan) dari perspektif keagamaan dan juga dibenci oleh pihak lain. EP ini diterbitkan melalui Xenoglossy Productions.

EP yang menawarkan 4 lagu baharu dan 2 lagu dirakam secara langsung. Keseluruhannya, Voland cuba menampilkan feel epik dan regal melalui penggunaan elemen symphonic dan juga clean vocals yang merdu. Terasa bombastic dan over the top tapi that’s the whole point. Siap ada lagu yang mempunyai intro seakan persembahan opera kemudian disusuli stail Symphonic Metal dengan clean vocals yang berlemak merdu.

Ini adalah kekuatan Voland dalam Царепоклонство – Il culto degli Zar. Vokal yang berselang-seli antara harsh screams dan clean vocals/choirs memberikan dimensi berbeza-beza dalam setiap lagu. Ditambah pula dengan elemen symphonic yang grand dan powerful, terasa setiap penceritaan (walaupun saya tak faham sepatah haram pun yang dinyanyikan) lengkap dan menarik untuk didengari. Ia ditulis dengan cukup baik dan terasa tangkap muat, menjadikan paduan antara muzik Metal dan Symphony terjalin baik. Saya tak expect Voland ini boleh appeal kepada semua orang, namun untuk kaki Metal yang minat sejarah, here’s your chance. It’s pretty good.

III: Царепоклонство – Il culto degli Zar kini terdapat dalam format CD, kaset, dan muat turun digital.

FFO: Haggard, Therion, Nazgul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected