Miseria Ultima – Graygarden [Full Length, 2020]

0

WOAH! Inilah ekspresi saya apabila mendengar trek pertama daripada Miseria Ultima. Duo Dark Gothic/Electro/EBM dari Finland ni sebenarnya membuka mata saya untuk menikmati lebih banyak genre muzik. Miseria Ultima terdiri daripada Aleksi Martikainen dan Kimmo Huhtala.

Graygarden merupakan album penuh kedua yang diterbitkan Inverse Records/Advoxya Records pada pertengahan Januari 2020. Rata-rata trek dalam album ini menampilkan permainan synth yang bouncy dan dance inducing walaupun berperisa dark dan nihilistic. In fact, saya rasa bagaikan mendengar soundtrack untuk filem cyberpunk dan dystopian future.

Ditambah pula dengan vokal yang gritty dan memekik ala Metal serta adakalanya secara spoken, saya fikir ia mewarna diversity dalam album ini yang nyata didominasi synth yang menggunakan efek/patch yang saya pun tak reti nak point out heheh. Dikawankan pulak dengan dram yang diprogram, memang ngam habislah feel EBMnya.

 

Saya berpendapat Graygarden adalah terbitan yang solid, kasar dengan laungan vokal tapi danceable dengan synth yang bouncy dan terasa macam ada sedikit throwback kepada stail 90an (saya susah nak terangkan, tapi mungkin ada kaitan dengan sound synth). Graygarden kini terdapat di pasaran dalam format fizikal dan muat turun digital.

 

FFO: Synapsyche, Chamaeleon, ES23

 

#miseriaultima #gothic #darkelectro #ebm #finland #underground #dance #inverserecords #advoxya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected