King Vanta Black – Battlecry [Single, 2023]

0
King Vanta Black Battlecry

Unit Melodic Hard Rock/Heavy Metal, King Vanta Black telah kembali dengan single terkini dan pertamanya berbahasa Inggeris yang berjudul ‘Battlecry’. Keluaran sebelumnya ‘Hati Besi’ telah menambat hati saya dengan demonstrasi Melodic Hard Rock yang pekat dengan stail 80-an; over the top vocals and gitar bermelodik tak ingat serta dimaniskan dengan permainan keyboard yang anthemic, jadi kedatangan ‘Battlecry’ buat saya agak teruja juga untuk menikmati buah tangan susulan mereka.

Single ini menghidangkan permainan gitar yang energetic dan glorious right from the start, solo gitar yang berapi mengangkat semangat (boleh bayang gitaris terkangkang lebar laying down the solo)…

‘Battlecry’ essentially ticked all my boxes untuk stail Melodic Hard Rock/Heavy Metal. Single ini menghidangkan permainan gitar yang energetic dan glorious right from the start, solo gitar yang berapi mengangkat semangat (boleh bayang gitaris terkangkang lebar laying down the solo), keyboard yang uplifting, dram yang catchy tanpa perlu berlebihan, dan the best part, vocals yang high pitch selamba melaung-laung lirik yang menyuntik jiwa agar kekal teguh in the face of adversary. 

Battlecry ditulis dengan cantik menjadikan paduan instrument dan vokal meld in beautifully melengkapi segalanya in a very anthemic feel of the song.

Macam saya tulis sebelum ini, vokalis King Vanta Black mempunyai appeal kepada pendengar mainstream Malaysia yang gilakan vokal yang boleh tarik tinggi-tinggi (entah kenapa agaknya). Setting aside that fact, vokal Aliff dikira strong dan ‘kena’ dengan stail King Vanta Black, bukan sekadar tala suara ikut suka asalkan tinggi bagai kerandut dipicit. Denagr pun sedap, meremang segala bulu di badan lah kiranya. Dapat pulak gitar dan keyboard yang berapi-api mengiringi, terasa nak hayung penumbuk ke udara pula bila mendengar. Battlecry ditulis dengan cantik menjadikan paduan instrument dan vokal meld in beautifully melengkapi segalanya in a very anthemic feel of the song.

Jika boleh buat permintaan, saya cuma harap King Vanta Black bawa-bawalah berhenti release single.

Sekali dengar Battlecry ni seakan lagu daripada band luar negara yang muncul pada dekad Melodic Hard Rock di kemuncak. Tapi sayangnya Battlecry is betrayed by the fact yang diction oleh Aliff agak terpelecok sikit. Sama susunan perkataan yang kurang sesuai dengan tempo muzik ataupun something, it feels a bit off. Lirik terasa tidak gel dengan muzik, walaupun saya sebenarnya tak kisah sangat, cuma sayanglah dengan muzik yang powerful menggegar, sebutan pula agak tak masuk. Anyway, I still love Battlecry. Jika boleh buat permintaan, saya cuma harap King Vanta Black bawa-bawalah berhenti release single. We all already know your capability, jadi fokus sahajalah terbitkan keluaran penuh atau EP sebab tak tahan lah macam ni punya tease! Don’t play us like that. I’m hoping to see more from them in the coming years, sama ada keluaran baharu atau pun menembusi masuk pasaran mainstream mahupun antarabangsa. 

Battlecry kini terdapat dalam format muat turun digital.

FFO: Dokken, Journey, Toto, Whitesnake, Dream Theatre

Ikuti King Vanta Black di:

Instagram

Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected