Heilung –  Drif [Full Length, 2022]

0

Saya tak pernah sebegini teruja dengan terbitan muzik Folk. Namun dengan keluarnya album terkini kolektif Experimental Folk berkeahlian antarabangsa, Heilung berjudul Drif (bermaksud berkumpul) melalui Season of Mist, saya memang boleh katakan this really worth your time, jadi teruskan membaca.

Seperti namanya, Heilung (bermaksud Healing) mensasarkan muzik yang tenang dan evocative untuk membawa pendengar ke zaman dahulu-kala; secara tepatnya sekitar Zaman Gangsa meliputi kawasan Eropah sehinggalah ke Timur Tengah. Seperti album sebelumnya, Drif adalah percubaan mereka untuk kekal authentic dari segi instruments, tema dan lirik. Penggunaan peralatan purba (termasuklah tulang manusia, gendang daripada kulit haiwan, loceng upacara) dan penggunaan bahasa yang telah pupus mewarnai Drif dengan feel yang almost authentic diselit dengan sentuhan beat electronics secara sayup-sayup.

Drif menceritakan perjalanan, upacara dan kepercayaan manusia di zaman dahulu-kala. Ia bukanlah album yang chaotic despite penampilan shamanistic mereka yang dark, sebaliknya lebih menjurus pendengar untuk santai dan mendalami how was life before the world became modernized. Anda akan mendengar throat singing, kulning (herding call), nyanyian biasa dan berbagai lagi dalam menyampaikan jampi-serapah, sajak dan sumpahan ditemui dalam relics purba di Eropah. Trek pilihan saya adalah Anoana yang cukup glorious dan emotional dengan vokal dan instruments digaul mesra. Review ini terlalu pendek untuk capture semuanya tapi obviously ini adalah AOTY untuk saya. A must listen to everyone, walau apa pun orientasi muzik anda.

Drif kini terdapat dalam format CD, piring hitam, kaset dan muat turun digital.

FFO: Faun, Omnia, Wardruna, Nytt Land, Liholesie, Eluveitie, Myrkur, Tenhi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected