Ezophagus – Depresi dari Ilusi [Single, 2021]

0

Satu lagi HM2-Death Metal maniacs kini muncul di Malaysia dengan nama Ezophagus. Band yang berpusat di Penang ini baru saja keluarkan debut dalam bentuk single ‘Depresi dari Ilusi’ di Bandcamp. Ezophagus boleh dikira baru lagi memandangkan mereka ditubuhkan pada 2018.

Ezophagus nampaknya jelas berpengaruhkan sound OSDM yang buzzsaw, chunky dan mid-tempo. Traces pengaruh daripada Bloodbath dan Entombed cukup jelas sekali selain daripada kemasukan sound seperti Cannibal Corpse dan Morbid Angel sekadar memeriahkan execution mereka. Sebenarnya ini kali pertama saya dengar OSDM berbahasa Melayu, jadi I’m fairly impressed dengan kegarangan yang ditampilkan. Selain tone gitar yang berkerak dan drumming yang sedap membalun, saya kena cakap vokalis Ezophagus cukup brutal melontarkan vokal yang bellowing. Sesuai dan agresif dengan stail mereka. 

Saya kira jika mereka konsisten dengan approach sebegini, Ezophagus boleh menjadi pencabar kepada Lavatory, Disrotten, Reputdeath, Ghastly of Gill dan banyak lagi. Saya dimaklumkan yang mereka agak struggle juga dengan rakaman ini memandangkan terkesan dengan lockdown dan pandemik sekarang. Saya harap Ezophagus akan memanfaatkan waktu berkurung ini untuk menulis lebih banyak material yang bagus.

Depresi dari Ilusi kini terdapat dalam format streaming digital.

FFO: Bloodbath, Entombed, Morbid Angel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected