Celestial Sanctuary – Soul Diminished [Full Length, 2021]

0

Band dari United Kingdom ini menggelarkan muzik mereka sebagai New Wave of British Death Metal. Amenda pulak NWOBDM tu tidaklah saya tahu tapi evidently album sulung mereka Soul Diminished diterbitkan melalui Redefining Darkness Records cukup pekat dengan campuran OSDM dan Slamming Death Metal.

Soul Diminished dipersembahkan dengan 9 trek yang crushing dan back-breaking. Perkara pertama sekali yang saya perasan adalah tone gitarnya yang chunky dan buzzing seakan Autopsy dan juga to some extent, Darkthrone era Soulside Journey selain ada slamming ala Suffocation. Kualitinya tidaklah kuno, malah kira jelas dan explosive menghentam pendengaran. Kemudian vokalnya yang meneriak dan sedikit bergema mengingatkan saya kepada Death Metal era 90an (seperti Obituary) selain juga reminisce of Cavernous Death Metal sikit. Pada saya album Soul Diminished menghimpunkan sound American dan Swedish di bawah satu bumbung dan boleh dikatakan berjaya juga tanpa rasa awkward. Malah sebenarnya album ini terasa furious dan blistering dengan production serta songwriting yang garang.

Saya menyukai sound mereka yang dirty selain kecenderungan mereka untuk menyelitkan breakdown yang pounding seakan menumbuk muka bertalu-talu. Tak lupa juga vibe yang evil ditonjolkan dengan berjaya sekali membuatkan saya ternanti-nati trek seterusnya. Cuma saya mendapati album ini kurang memanfaatkan solo gitar. Bukanlah nak kata Soul Diminshed terasa kosong, cuma saya dah terbiasa dengan OSDM yang ada solo. Album ini memang evil dan reeks of old school charm, but if only they include more solos, that would be superb. Buat peminat OSDM yang sukakan elemen ekstra dalam Death Metal mereka, cubalah dengar seround dua album sulung Celestial Sanctuary ini.

Soul Diminished kini terdapat dalam format CD, piring hitam dan muat turun digital.

FFO: Obituary, Asphyx, Autopsy, Suffocation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected