Burial Remains – Spawn of Chaos [Full Length, 2020]

0

Demam OSDM di kem Dissecting the Euphony masih belum kebah. Kali ini kami dihidangkan dengan terbitan terkini Burial Remains yang berasal dari Belanda. Album penuh berjudul ‘Spawn of Chaos’ ini diterbitkan melalui Raw Skull Recordz.

Jujur cakap, saya memang lemah kalau dihidangkan dengan Old School Death Metal yang berkerak dan sebu dengan pedal HM-2 yang cranked to maximum. Album penuh kedua Burial Remains ini menawarkan 9 trek yang takde nak buang masa anda. Opening track saja dah kental dengan buzzsaw tone yang berdengung keras disambut dentuman dram pantas. Ya, drumming Burial Remains memang menderu pantas dengan paluan pedal berkembar cukup meriah di mana-mana trek. Spawn of Chaos berbeza sedikit dengan ulasan album OSDM kami yang lain sekalipun masih mempunyai tone band-band legendary seperti Dismember dan Entombed; lebih laju daripada contemporary mereka.

Namun, jangan main-main dengan riff mereka yang catchy dan unrelenting. Ini adalah selling point mereka selain daripada memilih sound HM-2 yang maximised. Dan juga songwriting yang mantap, dengan memilih untuk mempunyai structure yang well thought, seperti dinamik antara laju dan pantas (sesuatu yang common di zaman awal OSDM). Saya tertarik untuk terus mendengar atas sebab ini. Oh, jangan lupa jugak dengan vokal yang snarling. Garang betul sekalipun barely intelligible, tapi it added the heaviness to it. Kesimpulannya, long live buzzsaw tone! Peminat OSDM patut memiliki atau sekurang-kurangnya mendengar buah tangan Burial Remains.

Spawn of Chaos kini terdapat dalam format CD dan muat turun digital.

FFO: Entombed, Dismember, Entrails, Autopsy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected