Autumn Nostalgie – Ataraxia [Full Length, 2021]

Terbitan terkini band Post-Black Metal Slovakia, Autumn Nostalgie ini memberikan saya sensasi serba calming dan nostalgia. Album penuh keduanya berjudul Ataraxia ini baru saja keluar melalui Northern Silence Productions yang menghidangkan 7 trek yang kaya dengan stail Black Metal bersalut elemen Post-Metal/Rock/Ambient.

Ataraxia adalah album yang bertempo sedang-sedang. Takde nak chaotic tunggang-terbalik macam sesetengah band Post-Black Metal. Di kebanyakan tempat dram bermain standard time signature (sesekali membedil pedal berkembar) bersama harsh sounding rhythm guitar, diawangi clean (dan heavily reverb) guitar yang memandu melodi berperisa Post-Metal dan screaming mid range yang secukup rasa. The thing that I like about Ataraxia adalah feeling nostalgia dan longing dimanifestasi melalui sound gitar yang reverb dan atmospheric selain teras macam terbang di antara awan, wah gituh. Ini bukanlah Black Metal in the real sense, hence Post-Black Metal. Dia dah jauh meninggalkan istilah Black Metal yang kita tau dan sekadar mengambil inspirasi dan execution Black Metal saja kemudian digaul mesra dengan feel melankolik Post-Rock/Ambient. Ia sebenarnya mengingatkan saya kepada album-album Alcest, Les Discrets dan sekutu yang banyak bawa feel sublime dan lush yang berlatarbelakangkan sound harsh di beberapa tempat. 

Personally saya menyukai Ataraxia, cuma saya merasakan overall kualiti album ini terlalu bersih for my liking. Tapi bukanlah saya tak suka, cuma sekadar personal preferences. Tapi songwriting dan execution dihidangkan memang enak, dan album ni terasa pendeklah pulak! Kaki Post-Black Metal probably akan senang masuk dengan Ataraxia, dan kepada pendengar baru, ini mungkin album yang boleh buat anda tangkap lentok dengan stail sebegini. Who knows?

Ataraxia kini terdapat dalam format CD, kaset dan muat turun digital

FFO: Alcest, Les Discrets, Heretoir, Sylvaine, Lantlôs, Devil Sold His Soul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected