Abbath – Dread Reaver [Full Length, 2022]

0

Ikon Norwegian Black Metal, Abbath kembali lagi dengan album penuh ketiga berjudul ‘Dread Reaver’ yang dikeluarkan melalui Season of Mist. Dikenali dengan muzik yang chaotic dan stage antics yang poyo serta lucu, Abbath memandu album terbaru ini dengan penuh padu dan bertenaga.

Dread Reaver menampilkan stail Black Metal yang sebati dengan Abbath yang dipadukan bersama Speed Metal, Black n Roll dan bermacam lagi yang menjadikan album ini memaorable dan catchy. Ramai sudah mengetahui kebolehan songcrafting Abbath yang infectious (case in point, album-album Immortal sebelum ini), namun Dread Reaver turut diperkuatkan solo gitar daripada Ole André yang berbau Hard Rock yang catchy, bass yang surprisingly audible daripada Mia Wallace sekalipun dram bagai nak roboh membalun pendengaran dalam mix. Saya fikir ini hasil adunan yang berhati-hati memberikan semua instruments untuk menyinar. Abbath macam biasa masih setia dengan croaky voice seakan kodok kemarahan yang memandu terbitan ini dengan penuh passion yang menggarang. 

Saya pasti masih ada yang akan cuba membandingkan Abbath dengan Immortal, namun saya secara peribadinya mendapati Abbath (the band, not just the man) lebih stylish, blistering dan berkembang jauh daripada portfolio lamanya. Dread Reaver terasa moden dengan sentuhan veteran, masih garang namun tetap mempunyai elemen fun, tetap macho namun accessible. Nampaknya Abbath benar-benar menemui apa yang beliau cari dalam projeknya ini. Untuk saya, Dread Reaver adalah terbitan Abbath yang impressive. Sekurang-kurangnya Abbath tidak mengitar semula idea daripada band lama beliau! 

Dread Reaver kini terdapat dalam format CD, piring hitam dan muat turun digital.

FFO: Bathory, Motorhead, Immortal, Aura Noir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected