Premiere – Johny 23 – Kecewa

1
Johny 23

Unit Punk Rock Kuala Lumpur, Johny 23 ditubuhkan oleh  rakan-rakan seuniversiti di Pantai Timur hampir 20 tahun lalu. Johny 23 kemudian mula membuka perhatian para pengikut muzik tempatan apa bila muncul di tempat kedua dalam ROTTW Greenday Battle of the Band sebelum berehat untuk tempoh lama.

2017 menyaksikan mereka kembali aktif dengan penambahan beberapa ahli baru, muncul semula di sirkit persembahan pentas tempatan dan mengorak langkah menulis material asli sendiri yang dirojakkan antara Punk Rock dengan pengaruh Malaysiana. Kecewa merupakan single ke-3 dan yang terkini daripada Johny 23.

Kecewa terinspirasi daripada pandemik COVID-19 yang melanda seluruh dunia dan Malaysia pada awal 2020. Bencana yang langsung tidak diduga ini akhirnya membongkarkan kelemahan dan keburukan sisi manusia terutamanya mereka yang berkuasa dalam sistem menzalimi mereka yang tersepit.

Azam, gitaris/vokalis menjelaskan selaku survivor pandemik ini, lagu Kecewa menceritakan dari sudut pandangan individu yang emosinya berbaur panik, kecewa dan putus harapan. Sudahlah dihambat virus COVID-19 yang tak diketahui kesannya (sewaktu itu), mereka yang sepatutnya bertanggungjawab bukan saja tidak kompeten, malah mengambil kesempatan bermaharajalela. ‘Bunyi macam daripada skrip filem, tapi itulah yang jadi kepada kita semua masa tu. Hilang punca dan cukup traumatik, memang hilang percaya sudahnya!’ cerita Azam lagi.

Lirik berbaur kritikan dalam Kecewa diperkasakan dengan muzik Punk Rock energetik bawaan Johny 23 yang dirakam secara langsung. Ini merupakan percubaan mereka meneroka gaya raw yang membangkitkan nostalgia Punk Rock 80-an. ‘Catchy, simple, dan back to basic lah,’ selit Boy, yang juga gitaris/vokalis selaku penulis lirik dan lagu single ini.

Ikuti Johny 23 di sini:

Facebook

Instagram

YouTube

1 thought on “Premiere – Johny 23 – Kecewa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected