Lexi Layne – Sinner & Saint [EP, 2021]

0

Saya menyukai EP yang saya baru terima ini. Terbitan terkini Lexi Layne, projek solo Modern Rock/Metal berpengaruhkan Gothic dari AS yang berjudul ‘Sinner & Saint’ ini pendek saja dengan durasi kurang daripada 25 minit namun menampakkan potensi untuk menjadi appealing kepada crowd arus perdana dan independent.

Sinner & Saint mendemonstrasikan paduan stail vokal berpaksikan pop, instruments yang berat berbaur Modern Metal, diselit elemen elektronik catchy dan vibe Gothic yang dikesan melalui nyanyian dan tema dipersembahkan dalam EP. Saya menyukai elemen ini bergaul sempurna dan hasilnya EP ini cukup diverse sekaligus melayakkannya sebagai terbitan Pop, in some ways, memandangkan banyak terbitan arus perdana sekarang yang genre fluid, mencuit stail muzik sana-sini dan diadun menjadi sesuatu yang lain. Nak berat boleh, nak balada boleh, nak danceable boleh. Ini yang dibawakan oleh Lexi dalam Sinner & Saint; kepelbagaian dalam satu terbitan. Satu perkara yang saya takkan boleh sangkal, Lexi mempunyai vokal yang sedap boleh sesuai dalam apa-apa jenis stail pun. Daripada trek pertama Dominate yang adrenaline pumping seakan band Gothic Metal berinspirasi Eropah kepada trek ketiga Bloodless yang seakan balada Evanescence dengan gitar yang crushing kepada trek terakhir Saint & Sinner yang sesuai diletak dalam kategori Pop/Punk Rock/Emo dari segi permainan dan arrangement.

Tak banyak dah saya nak kupas. Apa yang Lexi Layne perlu sekarang adalah label besar untuk sambar beliau dan tembus ke arus perdana. Saya memang suka stailnya yang mesra telinga namun masih meliar berattitude. Good stuff. 

Sinner & Saint kini terdapat dalam format muat turun digital.

FFO: New Years Day, Evanescence, Stitched Up Heart, Within Temptation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected