Soulfly – Archangel (2015)

0

Album ke 10 Soulfly bertajuk Archangel ini secara rasmi nya dipasarkan pada 14/8/2015. Ok, sebelum gua berceloteh lebih, ada baeknya gua akui sendiri gua adalah antara follower Max Cavalera dari zaman kurus sehingga bulat seperti sekarang. Hahaha.. Setelah mentelaah sekian lama, gua boleh katakan ini antara album yang bagus untuk di review oleh gua selaku fans Soulfly. Menampilkan Zyon yang juga anak Max sebagai pemain drum, Marc Rizo seorang gitarist yang sememangnya hebat (gua rasa tanpa Marc Rizo boleh jadi music Soulfly tidak boleh advance ke depan sangat) serta Tony Campos yang meninggalkan Soulfly untuk menyertai Fear Factory setelah selesai rakaman album ini. Ok, next…

Max Cavalera (Vocals/Guitars), Zyon Cavalera (Drums), Marc Rizo (Guitars), Tony Campos (Bass)

Artwork oleh Eliran Kantor
Tracklist :
1 – We Sold Our Souls To Metal
2 – Archangel
3 – Sodomites (feat. Todd Jones of Nails)
4 – Ishtar Rising
5 – Live Life Hard! (feat. Matt Young of King Parrot)
6 – Shamash
7 – Bethlehem’s Blood
8 – Titans
9 – Deceiver
10. Mother Of Dragons (feat. Richie Cavalera of Incite, Igor Cavalera of Lody Kong, Anahid M.O.P.)

Bonus tracks untuk CD/DVD special edition:

11. You Suffer (Napalm Death cover)
12. Acosador Nocturno
13. Soulfly X

Archangle melalui proses rakaman di Megawatt Recording Studios, Studio City dan Hydeway Studio, Van Nuys, Carlifornia. Proses mix dan mastering turut dilakukan di Hydeway Studio, Van Nuys, Carlifornia. Matt Hyde bertanggungjawap didalam proses rakaman, mix dan mastering. Turut dibantu oleh Chris Rakestraw dalam proses engineering.

Secara keseluruhan gua boleh katakan Archangel merupakan antara hasil terbaik dari Soulfly selain dari self-title 1998, Conquer dan Enslave (antara album pilihan gua). Seperti yang di nyatakan oleh Max ketika rakaman di jalankan, influences band seperti Belphegor, Behemoth dan 1349 ternyata diadaptasi dalam penghasilan album ini. Tiada lagi bunyian berimbau, tetapi penggunaan trombon seperti dilakukan Behemoth seperti lagu Blow Your Trumpets Gabriel berjaya di apply untuk lagu Bethlehem’s Blood. Juga kedengaran riffing2 yang menjurus ke arah Death dan Black Metal pada track2 suku terakhir album. Hanya track bertajuk Titans kedengaran sedikit hardcore pada verse nya mengingatkan feel seperti lagu2 seperti Spit (Sepultura – Roots), Fire juga mood seperti album Omen. Juga apa yang boleh disimpulkan Marc Rizo banyak melakukan feel-in dalam verse beberapa lagu. Juga beberapa solo gitar yang ternyata dimiliki oleh nya. Deceiver dan Acosador Nocturno (Bonus track untuk deluxe edition CD) adalah lagu yang sama tetapi berlainan bahasa.

Track pilihan gua, Bethlehem’s Blood, Deceiver/Acosador Nocturno, Mother of Dragon, Archangel dan Sodomites.

Archangel didatangkan dalam beberapa format dan untuk deluxe edition CD disertakan sebuah DVD persembahan live Soulfly di temasya Hellfest 2014. Akhir kata Archangel ada kelainannya dan “soul” nya yang tersendiri.

Soulfly – Archangel (Official Music Video)


Official Website
Facebook
Youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected