Liholesie – Shamanic Twilight [Full Length, 2021]

0

Projek Ethno-Ambient Rusia, Liholesie kini tiba dengan album penuh terkininya berjudul Shamanic Twilight diterbitkan melalui Infinite Fog Productions. Saya sebelum ini pernah dengar EP 3 lagu mereka Fables yang cukup berbekas.

Shamanic Twilight, sebagaimana terbitan sebelumnya, memanfaatkan instruments folk seperti mouth harp, seruling, gendang etnik serta diiringi bunyian elektronik. Ia memberi feel zaman purba yang dilihat dari lensa moden; tenang dan longing to go back where things were simple. Shamanic Twilight jugak mempunyai atmosphere yang ritualistic sungguhpun tanpa kehadiran vokal. Ya, Liholesie takde meletakkan vokal langsung, jadinya ia purely music.

Bila saya bercakap Shamanic Twilight memberi feel purba, saya merujuk kepada zaman yang betul-betul purba, dalam kepala saya terbayang zaman batu dengan manusia masih lagi super primitif, keluar memburu dan menggunakan peralatan tulang dan kayu, tinggal dalam gua dan sebagainya. And for that reasons, Shamanic Twilight terasa tenang dan damai, jauh daripada hiruk-pikuk dunia moden (sekalipun dengan beat electronics) di samping ada feel spiritual + paganistic disebabkan elemen muzik folk. Seperti terbitan sebelumnya ia memang memgingatkan saya kepada folk artists di Eropah seperti Tenhi, Nest, Vàli dan Empyrium. Nothing but calmness. Saya cadangkan anda dengar ketika suasana yang senyap-sunyi, dan ideally, hike ke hutan atau tasik, pasang ketika lepak berseorangan. Masyuk!

Shamanic Twilight kini terdapat dalam format CD dan muat turun digital.

FFO: Tenhi, Nest, Vàli, Empyrium

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected