Senseless – Epidemic Mentality Equilibrium (Reissue 2015)

0

Cepat jugak gua menghubungi owner label yang mengeluarkan album band Death Metal dari Sarawak ini apabila ianya mula dipasarkan. Senseless yang seakan telah berkubur setelah pemergian mastermind nya hanya sempat menghasilkan 2 buah album penuh, sebuah split serta beberapa demo di awal kewujudan mereka. Epidemic Mentality Equilibrium (E.M.E) yang merupakan album pertama yang lahir pada 1994 di bawah label Valentine Sound Productions (VSP) hanya dikeluarkan dalam format kaset. Setelah 20 tahun pihak Thrashingfist Productions dari Kedah Darul Aman merealisasikan impian pendengar album ini yang dahulunya hanya mengharapkan kaset kepada format yang lebih bagus iaitu cakera padat atau CD. Selain memuatkan lagu2 dari album pertama itu, CD ini turut memuatkan 8 buah lagu dari demo pertama dan kedua yang masing2 menghadiahkan 4 buah lagu dari Terminal of Death (Demo 1990) serta Profanation Horror (Demo 1991).

Senseless – Epidemic Mentallity Equilibrium (Reissue 2015) + Terminal of Death (Demo 1990) + Profanation Horror (Demo 1991)
Tracklist :
Epidemic Mentality Equilibrium (Full Length 1994)
1 –  Intro (Instrumental)
2 – Epidemic Mentality Equilibrium (E.M.E)
3 – Fateful Intensity
4 – Beyond Reality
5 – Forever Nowhere
6 – Shadows From The Past
7 – Morality Effected Inquestion
8 – Repulsion into Repugnant
9 – Independent
Terminal of Death (Demo 1990)
10 –  Terminal of Death
11 – Narcotic
12 – Sacrifice
13 – Brain Damage
Profanation Horror (Demo 1991)
14 – Abhorrence Minds
15 – Violence Rotting and Suffer
16 – Intramural
17 – Diabolic (Disaster)

Epidemic Mentality Equilibrium melalui proses rakaman di King Studio dan Jig menjadi sound engineer untuk rakaman ini. Terminal of Death (Demo 1990) dan Profanation Horror (Demo 1991) melalui proses rakaman di Lespaul Music Studio.

Pada gua, review ini lebih kepada promosi kepada keluaran ini memandangkan ianya adalah antara khazanah music berat tanahair. Oleh itu gua memilih track Forever Nowhere dan Repulsion Into Repugnant sebagai track pilihan gua sejak sekian lama dahulu lagi. Manakala untuk kedua2 demo, gua boleh nyatakan bahawa kedua2 nya antara demo tape yang punya sound kualiti yang boleh dikira sebagai baek untuk demo2 zaman awal 90an. Namun untuk demo2 ini konsep nya mungkin agak sedikit Thrash yang menghala ke Death Metal.

Seperkara yang paling menarik berkenaan keluaran ini adalah ianya bersifat profesional dari segi pakagingnya. Puas juga menatap cover sleeve yang disertakan. So apa tunggu lain metalhead sekalian????

Ok, tak banyak rasanya yang boleh gua huraikan disini, so CD ini boleh diperolehi dengan harga RM35 termasuk kos pos. Hubungi Thrashingfist Production melalui laman sesawang dibawah.

Senseless – Intro / Epidemic Mentality Equilibrium


Thrashingfist Productions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content protected